Tasavallan presidentin tervehdys Saaristomeren panoraama -hankkeelle

posted in: Artikkelit | 0

 

Tasavallan presidentin kesäasunto sijaitsee Saaristomeren laidalla. Naantalin Kultarannassa maailman kaunein saaristo on sananmukaisesti käden ulottuvilla. Pitkään ei tarvitse veneellä matkustaa löytääkseen perinteisten elinkeinojen muovaamia maisemia ja ulapan ympäröimiä saarien ryhmiä. Ulkosaaristossa avomeren äärellä voi tuntea olevansa jo kaukana kaikesta. Siellä kiteytyy ajatus ikiaikaisesta yhteydestämme muuhun maailmaan – Itämeri on yhteydessä suureen maailmanmereen.

Saaristomeri on idylli vailla vertaa, mutta se on myös vakavasti sairas. Meri on rehevöitynyt: samentunut vesi, köyhtynyt eliöstö ja ajoittaiset sinilevien massaesiintymät ilmentävät ihmistoiminnan aiheuttamaa ekologista epätasapainoa. Sen näkee varmasti Saaristomeren eri laitureilta, myös Kultarannan laiturilta.

Meri voidaan myös pelastaa. Siihen tarvitaan tietoa, yhteistä tahtoa, selkeitä päätöksiä ja niiden määrätietoista toimeenpanoa.

Ainutlaatuisen saaristomme elinvoimaisuus on yhteinen asiamme. Toivotan menestystä laajalle yhteistyölle terveen meren puolesta.

 

Sauli Niinistö

Tasavallan presidentti

 

Presidentti Sauli Niinistö on Saaristomeren panoraama -valokuvanäyttelyn ja kirjan suojelija.