Naantalin Musiikkijuhlat Kristoffer -Sali lauantai 16.6. kello 16.00. Kesto noin 1 tunti. Jaakko Ruola – Saaristomeren panoraama – meremme tuleville sukupolville

posted in: Ajankohtaista, Artikkelit | 0

Saaristomeri on maailman mitassa ainutlaatuinen luonnonmuodostuma: saarien meri, jonka historia ja luonnon kirjo hakevat vertaansa. Maailman kaunein saaristo.

Saaristomeri on kudelma luonnonmaisemia ja vuosisataisen ihmisvaikutuksen synnyttämiä perinnemaisemia, saarien rykelmiä, avaria selkävesiä, matalikkoja ja syvänteitä. Miljoonien vuosien eroosion kuluttamilla rantakallioilla lepää hylkeitä, laidunnuksen avartamilla niityillä rehottaa kukkien meri, lepattelee kirjava joukko perhosia ja vilistelee muita eläimiä.

Kun saaristo autioitui saari saarelta, kylä kylältä, alkoi avarien maisemien umpeenkasvu. Vähitellen, melkein huomaamatta, ihmisen vaikutus muutti luonnettaan. Kasvavien kaupunkien jätevedet, teollisuuden päästöt ja maatalouden ravinnehuuhtoumat ulottivat vaikutuksensa vesiluontoon. Lähes näkymättömästi, mutta sitäkin dramaattisemmin.

Osa suurista päästölähteistä on saatu kuriin, mutta ongelma ei ole väistynyt. Maatalouden kuormitus pitää yllä veden korkeaa ravinnetasoa, sedimentteihin kerrostuneet ravinteet ja raskasmetallit voivat nekin ajoittain vapautua uudelleen kiertoon. Ilmastonmuutos lisää ongelmia entisestään.

Kuvaesitys tuntuu ja hätkähdyttää

Jaakko Ruolan kuvaesitys tuo eteemme ainutlaatuisen Saaristomeren, sen luonnonmaisemat ja ihmisten ja eläinten yhdessä luonnon kanssa muovaamat perinnemaisemat. Kauniin pinnan alla muhii toinen todellisuus: ravinnepommin lanka palaa. Saaristomeri on samea. Kauneimman kesän aikana ulapat täyttyvät sinilevälautoista ja rannoille ajautuu puuromaista massaa. Meri sairastaa – paratiisiin on luikerrellut käärme.

Esitys, jossa komeat panoraamakuvat, napakka teksti ja sävähdyttävä musiikki koskettavat meitä jokaista. Se tuntuu ja pistää miettimään mitä me jokainen voimme tehdä puhtaan Saaristomeren tulevaisuuden hyväksi. Toiminnan aika on nyt.

Kristoffer -Sali, Opintie 2, Naantali. Naantalin kylpylän liikenneympyrästä vasemmalle Raision suunnalta tultaessa.