Hylkeen kuutteja, komeita jäälauttoja, isoja tyrskyjä ja luonnon grafiikkaa – ulkosaariston kevättalven antia…

posted in: Ajankohtaista, Artikkelit | 0

Viikolla 12 teimme 5 saaristokuvaajan joukolla retken ulkosaaristoon. Jo laivamatka sinne jäätalvena on elämys – laiva puskee sinnikkäästi eteenpäin jäissä jotka vaihtelevat kiintojäästä jääsohjoon ja jäälauttoihin – avovettä menomatkalla oli hyvin vähän. Ensimmäisessä kuvassa on joutsenia pienessä sulassa lähellä Jurmon satamaa ja heti Jurmon ja Utön puolessa valissä taivaalla olevat valot vaihtelivat nopeasti illan tummutessa.

 

Matkan aikana kuvaajat viihtyvät hyvin laivan kannella tarkkaillen maisemia ja lintuja ja jäiden muodostamia graafisia kuvioita.

 

Maisemat ovat välillä hyvin mustavalkoisia.

 

Kevät saapuu kovaa vauhtia ulkosaaristoon vaikka jääpeitettä on vielä suurilla alueilla sielläkin. Talvipukuiset sinisorsat ja kyhmyjoutsenet ovat ensimmäisten joukossa.

 

Hylkeitä ja hylkeen kuutteja näimme useita matkan aikana. Tässä kuvassa muutaman viikon ikäinen kuutti makailee jäälautalla. Olosuhteet ovat pikkuiselle ankarat – emo on synnyttänyt sen jäälautalle ulapan laidalla ja ruokkinut sitä runsaasti lyhyessä ajassa ja sillä ruoalla kuutti nopeasti kehittyy ja kasvaa.

 

Tämä kuutti oli aivan laivaväylän reunalla – muutaman kerran laivan kapteeni muutti laivan kurssia välttääkseen ajamasta kuutin yli.

 

Tässä on jo vanhemman polven hylje – tämäkin lepäili laivaväylän reunalla.

 

Suurimmat jäät lähtivät Utön ympäriltä kun siellä olimme ja tuulet kuljettivat niitä paikasta toiseen ja rantavalleilla oli mukavia jäämuodostelmia.

Tuuli voimistui yhtenä paivänä lähes myrskyisäksi ja se nostatti komeita aaltoja Utön eteläkärkeen. Saaristomeri on ainutlaatuinen – se tarjoaa kävijöilleen – ainakin vielä – 4 vuodenaikaa – ne kannattaa käydä kokemassa…