Hellepäivinä uloimpaan saaristoon…

posted in: Ajankohtaista, Artikkelit | 0

Kulumassa oleva kesä on ollut todellinen hellekesä ja heinäkuun lopulla lämpimän ja tyynen sään houkuttelemana lähdin kuvauskaverini kanssa parin päivän venereissulle Saaristomeren kansallispuiston uloimmille eteläisille luodoille. Maisemat poikkevat muusta saaristosta – laajat aavat merenselät, puuttomat saaret ja kallioiden hienot geologiset mudostumat pistävät mantereen kulkijan hiljaiseksi. Voiko tällaista olla Suomessa? Lintujen pesimäaika alkaa olla ohi ja suuria parvia on kerääntynyt ulapalle. Kasvillisuus on niukkaa mutta yllättävää – elämää löytyy näinkin karuista ja haasteellisista oloista.

Merien kunto ja sinilevä on taas tänä kesänä puhuttanut paljon. Matkan kokemuksena voin todeta että sinilevää oli kaikkialla Saaristomerellä, sisäsaaristossa melko vähän ja sekin veteen sekoittuneena ja tuskin havaittavissa liikkuvasta veneestä. Uloimman saariston tilanne oli suorastaan järkyttävä. Laajoja puuromaisia sinilevälauttoja silmänkantamattomiin.

Ulkosaaristossa maisemat ovat avaria, tunnelmat hienoja ja kokemisen arvoisia. Lapista tuttu ruohokanukka kasvaa ihan uloimmilla luodoilla.

Keväällä ruohokanukka kukkii kauniisti laajoina mustavalkoisina kasvustoina ja syksyllä marjat ovat kirkkaan punaisia.

Luonto on suuri taiteilija. Värit ja muodot muodostavat yhteispelillä sellaisia teoksia joita voi vain hiljaa ihailla.

 

Kesähelteillä vesi on lämmintä myös ulkosaaristossa, MUTTA MUTTA, SINILEVÄÄ, kenen tekee tuonne mieli lähteä uimaan – kamalan näköistä ja tuntuista ja vielä varoittavat että se saattaa olla vaarallisen myrkyllistä…HYI…

 

Ulapat peittyvät sinilevämassoihin…

 

 Puuromainen sinilevä tuoksuu ällöttävältä vanhetessaan…

 

 

Kaunista ja kirkasta veden päällä – levämassoja veden alla…

 

Saaristomeri sairastaa – laajat sinileväkukinnat ovat merkki siitä, että meren ekologinen tasapaino on järkkynyt. Syytä hysteriaan ei ole. On turhaa syyllistää ketään – itse olemme vastuussa omasta merestämme ja nyt on aika tehdä tarvittavat päätökset Saaristomeren puhtaan tulevaisuuden takaamiseksi. Vastuu on meillä kaikilla.