Aspö helmikuun lopulla…

posted in: Ajankohtaista, Artikkelit | 0

Viiden saaristokuvaajan ryhmämme ei millään pysty olemaan kovin kauan poissa Saaristomereltä – oli talvi sitten millainen tahansa. Tämänkertainen matkamme suuntautui Aspöseen. Jäitä ei juuri näkynyt ja lumipeitekin oli käväissyt, mutta nyt oli lähes lumetonta. Oikealla asenteella liikkuvat kuvaajat löytävät kuitenkin saaristosta kuvattavaa kaikissa olosuhteissa.

Aspö on elinvoimainen asuttu saari Korppoon ulkosaaristossa, Paraisten kunnassa. Tänään saarella asuu ympäri vuoden 11 asukasta. Kesäisin asukasluku kolminkertaistuu. Saarella on vierasvenelaituri, puulämmitteinen sauna, kalamyyntiä ja kahvila-kauppa sekä luontopolku. Siellä myös kalastetaan ja savustetaan suoraan vierailijoiden ruokapöytiin. Aspö tunnetaan myös pelimanniperinteestä ja se myös näkyy ja kuuluu mm. Aspön kesäilloissa.

Asuimme viihtyisässä 1950-luvulla rakennetussa omakotitalossa ja teimme sieltä kuvausretkiä eri puolille kylää ja saarta. Hyvän retkiperinteemme mukaan ruoan laittoivat mestarilliset kuvaajakokkimme ja nälkä oli tuntematon käsite tälläkin reissulla. Aspöstä, sen nykypäivästä ja menneisyydestä opimme paljon ja kokemus oli hyvä, joten sinne palaamme kyllä vielä uudelleen. Lisää tietoa Aspöstä https://sites.google.com/aspocharter.com/visit-aspo/etusivu


Aspö on tunnettu kauniista valkoisesta kalkkikivikirkostaan. Kirkko rakennettiin vuosina 1955-1956. Sitä ennen paikalla on ollut kirkko jo keskiajalta asti. Nykyistä edeltänyt, vuonna 1905 rakennettu kirkko tuhoutui rajuilmassa 1940-luvun lopulla.
Kirkon sisällä oleva esineet kertovat saaren ja sen asukkaiden menneisyydestä.
Sodanajan merkkejä löytyy saarelta vieläkin.

Aspön kylä on osa Museoviraston valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi määrittelemää ulkosaariston kyläaasutusta.
Iskevää mainontaa joka houkuttelee käymään Aspössä myös kesäsesongin aikaan.