Alkavaa kevättä Nauvon Kråkskärillä

posted in: Ajankohtaista, Artikkelit | 0

Vuoden ensimmäinen veneretki suuntautui toukokuun alussa Nauvon Kråkskärille. Kevään tuulet ovat usein pohjoisesta ja niin tälläkin kerralla ja Kråksärin suojainen satama ja ulkosaariston tunnelma loivat hyvät puitteet retkelle. Uroshaahkojen mourunta, tyllien kevättanssit ja auringon lämmön liikkeelle saaneet käärmeet kertoivat että kevättä on täälläkin jo ehditty odottaa.

Gullkronan selällä sijaitseva Kråkskär on erillinen torpparisaari. Nagelskärenien kauniissa saariryhmässäkin se on omassa rauhassaan. Näköyhteyden päässä ovat Hjortronharu koillisessa, Sandskär kaakossa ja lounaassa Alskär – sen takana kauempana on Lökholmin kylä, jonka torppareita kråkskäriläiset alun perin olivat. Saari pysyi asuttuna 1980-luvulle asti.

Kråkskäriläiset elivät kalastuksesta, linnustuksesta ja hylkeenpyynnistä, joiden vilkkaimmat sesongit ajoittuivat kevääseen ja syksyyn. Silakkaa saatiin kaupunkimarkkinoilla myytäväksi asti, syyskalaa vaihdettiin rintamailla viljaan. Omalla pellolla kasvoi perunaa, saari ja lähiluodot ruokkivat pientä karjaa, jolle kerättiin talvirehuksi heinää ja lehdeksiä laajalta alueelta.

Hylkeenpyynnissä pääasiallinen saalis oli norppa, joka harvinaistumisestaan huolimatta kuuluu edelleen seudun vakituiseen eläimistöön. Norpassa on hallia enemmän rasvaa, jota käytettiin eritoten punamullan seosaineena. Hylkeenliha säilöttiin suolaamalla, ja nahasta tehtiin muun muassa jalkineita.

Hiljaisen talvikauden Kråkskärin asukkaat askaroivat tarvekaluja ja kutoivat verkkoa. Paljon aikaa kului myös puutavaran keruussa, sillä oman saaren anti ei riittänyt koko vuoden tarpeisiin. Rannoille ajautuneille lankuille ja tukeille oli käyttöä klapeiksi pilkottuina lämmityksessä ja ruuanlaitossa. Toipa meri saarelaisten ulottuville joskus myös kelpoa rakennuspuutavaraaKråkskärin luontoarvoilla on yhteys saaren menneisyyteen: kallioiden lomassa on nummea, ketoa, hakamaata ja metsälaidunta, joiden muodostamaa perinnemaisemaa hoitaa nykyisin lammaskarja

 

 

Joskus kun valaistusolosuhteet ovat kuvaukselle haasteelliset kannattaa kokeilla mustavalkoista toteutusta. Kråkskärillä on hienoja vanhoja rakennuksia ja puita jotka piirtyvät dramaattisesti mustavalkoisessa kuvassa ja jota tumma kehys vielä korostaa…