Saaristomeren panoraama näyttely avattu ja kirja julkistettu 24.4.

posted in: Artikkelit | 0

Saaristomeren panoraama – valokuvanäyttelyn avajaistapahtuma ja kirjan julkistaminen 24.4.

Valokuvanäyttelyn avajaispuheenvuoron piti Varsinais-Suomen maakuntajohtaja Kari Häkämies. Saaristomeren panoraama-kuvaesityksen nähtyään hän totesi esitystavan olevan erittäin hyvä viemään viestiä eteenpäin – parempi kuin muistiot tai vastaavat dokumentit. Häkämies kiinnitti huomiota maailmalla suosiota saaviin trendeihin joissa ei luonnolle ja sen suojelulle anneta juurikaan arvoa ja piti tätä hyvin huolestuttavana ilmiönä.

Maakuntajohtaja toi myös esille Varsinais-Suomessa juuri nyt vallalla olevan taloudellisen optimismin ja sen mukanaan tuomat hyödyt ja otti esimerkin laivanrakennuksesta – jos tänä päivänä rakennetaan laivoja joissa eivät perusasiat – kuten ympäristöasiat – ole kunnossa niin sellaiset laivat eivät mene kaupaksi.

Lopuksi Kari Häkämies totesi, että vaikka Saaristomeren eteen on jo paljon tehty töitä, niin meri on siinä kunnossa, että työ on oikeastaan vasta alussa. Saaristomeren panoraaman viestintähankkeesta hän totesi, että uskoo sen olevan toteutukseltaan sellainen, että se tehoaa sekä kansalaisiin että päättäjiin.

Turun Yliopiston rehtori Kalervo Väänänen puhui Saaristomeren tulevaisuudesta. Hän kertoi havahtuneensa siihen seikkaan – kuten hän kuvasi – että jumalilta meni satojatuhansia vuosia muokata Saaristomeri kuntoon ja nyt me olemme muutamassa sukupolvessa onnistuneet saattamaan sen nykyiseen tilaansa.

Rehtori kiinnitti huomiota Saaristomeren panoraaman näkökulmaan, joka on monille yliopistoihmisille vaikea ymmärtää. Loistavat tutkijat kirjoittavat kirkasta selkää tekstiä siitä mitä on meneillään Saaristomerellä. Mutta se tavoittaa vain osan ihmisistä. Tässä Saaristomeren panoraaman näkökulmassa hän näkee mahdollisuuden tavoittaa suuri joukko ihmisiä ja vaikutta heihin tunteiden kautta. Muuta ratkaisuahan Saaristomeren suhteen ei hänen mukaansa ole kuin se, että me jokainen tajuamme mistä on kysymys ja toimimme sen mukaan.

Saaristomeren tulevaisuuden kohdalla rehtori Väänänen näkee kaksi isoa asia – toiseen voimme vaikuttaa ja toiseen on erittäin vaikea vaikuttaa. Yliopisto tulee jatkossa yhä enemmän satsaamaan tutkimuksen lisäksi myös ratkaisuihin ja keinoihin, joilla meren tilaan voidaan vaikuttaa – helppoa ei toki sekään ole. Vaikeampi asia on ilmastonmuutos, joka on tosiasia ja jonka vaikutuksiin pitää varautua ja on pyrittävä antamaan luonnolle mahdollisuus parantua.

Jokaisen osuus on tärkeä. Rehtori Väänänen otti esimerkin epidemiologiasta – jos haluat oikeasti vaikuttaa, vaikuta pienesti mutta suureen joukkoon.

Yhteistyökumppanien puheenvuoron käytti kauppakeskusjohtaja Timo Palviainen. Hän kertoi saavansa vuosittain satoja vastaavanlaisia pyyntöjä yhteistyökumppanuuteen ja tällä kertaa oli helppo vastata myönteisesti Saaristomeren panoraama – hankkeen ehdotukseen yhteistyöstä.  Hän toi esille meren ja merenkulun tärkeän osuuden Turun alueen historiassa. Kauppaa tehtiin silloin Hansaliiton kanssa – ja siitä on kauppakeskus Hansa saanut nimensä.

Saaristomerellä moni käy virkistäytymässä, siellä on monen asunto ja työpaikka ja saaristomatkailu on kasvussa. Kauppakeskus Hansa on mielellään yhteistyössä puhtaan Saaristomeren tulevaisuuden puolesta tarjoamalla mahdollisuuden näyttelylle tavoittaa kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Tilaisuuden juontajana toimi Saaristomeren ystävä Markku Heikkilä ja tunnelmamusiikista vastasi hanuristi Tero Valli.  Näyttely on Hansatorilla 4.5. asti ja lähtee sen jälkeen kiertueelle – tulevat näyttelypaikat ilmoitetaan näillä sivuilla.

Juuri ilmestynyttä Saaristomeren panoraama -kirjaa on Turussa myynnissä ainakin Turun Kansallisessa Kirjakaupassa sekä Hansatorilla Akateemisessa Kirjakaupassa ja myös Suomalaisessa Kirjakaupassa. Jutun kuva: Anto Raali